Mina ankor

Välkommen att se mina ankor i mitt fotoalbum
Mina ankor som är av rasen mignon(Jag har just nu 13 vuxna mignon ankor som jag har i färgerna svarta, vita, aprikos och viltfärgade). Jag hade nu tänkt att jag ska bygga gårdar till varje par anka för dem ska ju egentligen bara leva en hona och en hanne för att det ska vara den bästa befruktningen på ägg. Jag har då just nu fem ankor i färgen vit, fem ankor i färgen viltfärgad, två svarta ankor och en aprikos färgad anka. 
Jag skulle nog inte beskriva mig själv som en stor fantast av ankor men de här små badankorna är svåra att motstå.
Mignonanka härstammar troligtvis från Holland och England, eftersom den hade en stor spridning där på 1800-talet, men den var väl känd i hela Europa. Den har fått en bra passande namn Mignon som på svenska betyder "sötnos" och det stämmer mycket väl inpå denna lilla söta dvärganka med sina 1000 gram. 1874 godkändes färgerna vit och viltfärgad. Idag finns mignonanka i vit, viltfärgad, blå-gul, silver viltfärgade, blå viltfärgade, svart-vitbröstad, viltfärgad brokig och aprikos. I andra länder finns många fler färger godkända. Vanligast här i Sverige är vit och viltfärgad, men blågul är på stark uppgång.
Man är inte riktgt ense om hur rasen kommit fram, några hävdar att det är en mutation av gräsänder andra säger att det är en urdvärganka.
Mignonankor älskar att bada, många kallar den även för badanka. Många har sina ankor i burar eftersom de är duktiga flygare och det är viktigt att komma ihåg att ankorna måste kunna skölja sina ögon, så en grund vattenskål är inget bra när man har ankor. Får dem inte tillgång till bad, blir "vattenfjädrarna" torra och tätt intilliggande och ankan förlorar sitt karaktäristiska utseende. Många är rädda för att ankorna ska flyga iväg och inte komma tillbaka, men oftast så vänder de hem när magen börjar kurra. Vingklipper man ankorna har de svårare för att fly undan rovdjuroch är ett enkelt byte.
Ankorna är väldigt lätt att handskas med, de blir lätt tama och håller sig runt fötterna på skötaren. De värper ca 25-30 ägg (ljusgröna) på en säsong (3-4 gånger på en säsong) om man plockar äggen, låter man äggen ligga ruvar den duktigt och tar hand om sina ällingar. Har man ällingar med en hona kan det vara ide att hålla dem avskilt från hanarna som ibland kan vara lite burdusa mot de små.
Tänk på att ällingarna måste ha en värmelampa de första veckorna och att de inte ska bada förrän de har den riktiga fjäderdräkten. Låter du en dunig älling bada finns stor risk att den drunknar.
Denna ras är inte krävande på något vis. Vintertid räcker det med att de har ett dragfritt och torrt utrymme att vistas i, om de får härdas ute hela hösten. Honorna snattrar en hel del, kan vara högljudda.
Coccidios är en vanlig sjukdom hos kycklingar och ällingar, de nyser och har vattniga/blodiga diareer. Oftast går det väldigt fort om de drabbas av detta, en liten älling blir snabbt uttorkad. Kom ihåg att de flesta medlen mot coccidios är giftiga mot både ankor och ällingar. Prova filmjölk blandat med vetekli och klippt gräslök.
En anka är väldigt tacksam vad det gäller mat. Hönsfoder duger alldeles utmärkt, men de äter gärna havre, kanin pellets, potatis, pasta, grönsaker, bröd etc. Det mesta matnyttigt hittar de i mark och vatten.
Mina tre svarta mignon ankor, en hanne och två honor, just nu har jag bara kvar två ankor i den färgen, en hanne och en hona
Min svarta mignon hona
Mina tre mignon ankor, en hanne och två honor.
 

Vit mignon anka, hanne
Aprikos färgad mignon anka, hona
Mina två viltfärgade mignon ankor, en hona och en hanne
Viltfärgad mignon anka. Det är en hona
Viltfärgad mignon anka. Det är en hane.
Viltfärgade mignon honor
Mina viltfärgade mignon honor
Tre av mina mignon ankor
Två av mina mignon ankor, hanne och hona
Två av mina mignon ankor
Min lilla ank unge som jag kläckte fram i min äggkläckningsmaskin sommaren år 2012. Här är den snart tre veckor gammal. Färgen ser ut att bli vit på den lille. Nu går den tillsammans med små kycklingar och det funkar hur bra som helst. Dem trivs jätte bra tillsammans.
Mina två ällingar som kläcktes i min äggkläckningsmaskin 29 februari. Här är dem 1 vecka och två dagar gammla. Båda kläcktes samma dag.
Visst är dem söta
Mina fyra nya mignon ällingar som jag köpte in 15 mars 2012. Här är dem bara en och en halv vecka gammla.
Två av dem är svart gula. Undra vad dem får för färg när den blir stora, hmhmhmhmhm
Här springer dem för fullt inne i köket. Tama är dem också. Dem kommer när man ropar på dem.
Det var gott att äta också
Här ser ni min katt Teddy som är väldigt nyfiken på nykomlingarna, men ällingarna är inte rädda av sig
Ällingarna går allt närmare Teddy och dem är nyfikna också
Dem är för söta dem små liven
Löpankor

Jag har än så länge två vuxna hannar och 7 ällingar som kläcktes juni månad 2013
 
Mina två löpankor. Det är två hannar än så länge. Honor är på gång till dem.
Mina två löpankor, hannar
Löpanka, hanne
Löpankor, två hannar
Mina 7 löpankor, ällingar som kläcktes 17:e och 20:e juni 2013
Visst är dem söta???
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)