Hur det hela började...

Hur det hela började... Det här med höns

Mitt intresse för djur har alltid funnits i mitt hjärta och mina djur betyder allt för mig och jag fullkomligt älskar dem. Detta är den hobby som ligger mig närmast om hjärtat. Jag kan inte tänka mig ett liv utan dem eller ett liv utan hästar eller några andra djur. Det skulle inte alls funka. Så nu har jag varit med och haft frigående höns ett tag så det har blivit en stor hobby för mig. Att ha frigående lantrashöns är otroligt givande. Tänk bara att den där jätte söta kycklingen förvandlas till en fullvuxen individ och man får vara med på den resan. Det är verkligen jätte spännande.

Om jag backar tillbaka några år i mina yngre dagar, då när jag var liten. Så har min far alltid haft höns och jag tyckte alltid så speciellt mycket om dem. Jag gick dit så klart varje dag, gav dem mat, vatten och självklart pratade jag mycket med dem. Så det hela började med några värphöns som min far hade köpt, då när jag var liten. Rasen var den vanliga och tråkiga Leghorn. Jag hade inte en aning om att det fanns så många olika raser då. Idag har jag många fler höns än de värphönsen som min far startade med och det blir bara mer och mer intressant.

Men mitt riktiga intresse för höns startade för mig redan 2009, då jag alltid hade velat ha egna djur. Året 2009, alltså ett år efter att jag tog studenten blev det äntligen möjligt. På en utställning som rasfjäderfäföreningen hade på min förra skola Nuntorp fick jag syn på de olika raserna för första gången. Konstiga och roliga tyckte jag dem var då. Så jag började med att köpa några dvärgkochin kycklingar och strax hade jag utökat med ytterligare några raser, sedan började jag själv att kläcka fram kycklingar och det tycker jag är bland det roligaste som finns. Att få se nya liv komma till världen. Varför det just blev dvärgkochin först av alla raser, är för att jag fastnade direkt för denna ras. Det var den första rasen som jag kom i kontakt med. Rasen var super trevlig, lätt att handskas med och en perfekt första ras. Det var också det året som jag kom igång med byggandet av mina hönsgårdar. Detta tog mig hela två år att bygga upp, då jag byggde det mesta själv, men jag måste väl säga att jag fick lite hjälp från min far för det fick jag. Då hade jag byggt upp 7 gårdar ute och sen har jag byggt ett hönshus med sex gårdar där inne och några kyckling burar.

Med åren som har gått har jag samlat på mig en massa olika fina raser och höns. Ja, jag måste ju bara tillägga att det har blivit mer och mer höns med åren som har gått. Jag började med två höns och nu idag tre år senare har jag nästan 300 höns, kycklingar och tuppar. Hellt otroligt, men höns har hellt klart växt in i mitt hjärta och är nu en del av mitt liv. De är trevliga, sociala och underhållande djur. Drömmen finns fortfarande inom mig att jag vill starta igång något eget, som jag planerar lite längre fram.

Jag började också för lite mer än ett år sedan att kläcka fram och föda upp kycklingar alldeles själv i min egna äggkläckningsmaskin som jag hade lyckats att spara ihop pengar till för att köpa. Jag tycker att det är hur roligt som helst att kläcka fram kycklingar själv. Det är mycket svårt men otroligt roligt. Man måste ha stora erfarenheter och stora kunskaper för att kläcka fram själv. Det går inte bara att stoppa i ägg i en kläckare och tro att man ska få kycklingar, som många tror. Det krävs mycket mer än så. Ja, stora kunskaper det måste jag medge att jag har och som jag sa då tidigare så älskar jag oerhört mycket djur och så fort något av mina djur blir sjuka så försöker jag göra allt för att rädda livet på dem. Det är många hönsägare som tar fram yxan så fort något av deras djur blir sjuka och tar bort det. Men min dröm var att jag skulle läsa till veterinär och bli det en dag och jag gör därför allt för att rädda livet på dem. Jag har haft en del hönor som har vart sjuka, men otroligt nog så har jag räddat livet på dem. HUR OCH VARFÖR??? Det förstod jag inte först. Men jag måste nog ha något i mig som gör att djuren kommer till mig och jag kan förstå djuren väldigt bra. Djuren går till mig som

Som de flesta hönsägare vet kan denna hobby vara smått beroendeframkallande. I framtiden drömmer jag om att kunna bo på en gård och ha flera olika raser med flera hängnader för att kunna hålla olika raser under avelssäsongen. 

Ha det bra!

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)